بایگانی برای دسته ’ پرسش و پاسخ ‘

تصویر خدا در قرآن

بدست • 27 مارس 2021 • دسته: پرسش و پاسخ

پرسش: چرا در قرآن بیشتر به خدای شخصی‌ (personal) تصریح شده است؟ مگر نه اینکه خدا در همه جا هست و همه عالم تجلی‌ اوست. پس صفات انسانی که در قرآن هست چرا به خدا نسبت داده می‌ شود؟ پاسخ: من در برنامه پرتو نور تحت عنوان “خدا در آینه قرآن” به این پرسش پر […]



خرید نماز و روزه برای متوفی

بدست • 25 آگوست 2013 • دسته: پرسش و پاسخ

پرسش: آیا آنچه در باور عموم مبنی بر خریدن این فرایض یا واجبات فراگیر است صحت دارد؟ آیا خانواده ی متوفی موظف هستند مبلغی به کسی یا کسانی پرداخت کنند تا آنها نماز و روزهای قضا را به جای آورند؟ چنین باوری را از کدام سوره ی قرآن استخراج کرده اند؟ آیا به گمان شما […]



آیه ۷۲ سوره احزاب

بدست • 11 ژانویه 2011 • دسته: پرسش و پاسخ

سؤال: لطفا بفرمائید منظور از امانت در سوره احزاب آیه ۷۲ چه بوده است؟

پاسخ:
آیه ۷۲ در سوره احزاب جزو متشابهات در قران کریم است و لذا نیاز به تاویل دارد. معنای نهفته در عبارات باید رمز گشایی شوند. چون خود آیه بیان نمی‌ کند که آن امانت چه بود که خداوند به آدم عرضه کرد و او پذیرفت، مفسران نظرات گوناگونی داده‌اند، و طبیعتاً هر مفسر بنا بر مشرب فکری ویژه‌یی‌ که دارد، امانت الهی را تبئین کرده است.

از بین نظرات پیشنهاد شده، فکر می‌‌کنم دو تا عمیق و خردپسند ترند. یک نظر این است که امانتی که خداوند داشت، و هیچ مخلوقی توانایی حملش را نداشت، “عقل و آگاهی‌” است، همان چیزی که مبنای تشخیص و داوریست، مبنای مسئولیت است. انسان تنها موجودی است که بواسطه همین امانت الهی میتواند اخلاقی‌ باشد، و رشد و پیشرفت کند.

نظر دوم از آن عارفان ماست که امانت را “عشق” و “گوهر محبت” می‌‌دانند. تنها موجودی که ظرفیت عشق و عاشقی دارد، انسان است. من در مباحث حافظ شناسی‌ در برنامه‌های پرتو نور، پیرامون دیدگاه عارفان در این زمینه توضیحاتی داده‌ام که در صورت تمایل می‌‌توانید دریافت کنید.